Astăzi vinul spumant și șampania sunt printre cele mai cunoscute și mai populare băuturi alcoolice pentru orice sărbătoare, fie că este vorba de timp petrecut cu familia sau ieșirile cu prietenii în oraș. Și, deși au unele asemănări, cum ar fi faptul că ambele sunt acide și trebuie deschise cu mare atenție, există diferențe importante între cele două produse.
În rândurile ce urmează, îți vom explica principalele diferențe dintre cele două băuturi. Astfel, dacă vei dori să cumperi ceva special pentru un eveniment important, vei ști deja ce băutură să alegi atunci când mergi într-un magazin de vinuri.
Vin spumant și șampanie: principalele diferențe
Chiar dacă la prima vedere aceste băuturi alcoolice sunt foarte asemănătoare, diferențe totuși există. De exemplu, șampania este un tip de vin spumant produs exclusiv în regiunea Champagne din Franța, folosind un proces tradițional special care datează încă din secolul al XVIII-lea. Acest lucru înseamnă că niciun alt vin spumant nu poate fi vândut legal ca „șampanie”.
Astfel, e important de menționat că acestea nu sunt diferite doar ca nume, dar și în multe alte aspecte importante, așa cum sunt cele de mai jos.
- Strugurii
Cea mai evidentă și clară diferența la prima vedere sunt, bineînțeles, strugurii din care sunt făcute cele două băuturi. Prin urmare, șampania este făcută exclusiv din soiurile de struguri Champagne, în special Chardonnay (struguri albi) și Pinot Noir (struguri negri). De exemplu, Prosecco este un vin spumant produs din struguri Prosecco sau Glera din regiunea Veneto din Italia, iar aceasta este principala diferență dintre Prosecco și Champagne.
- Aroma
Pentru cunoscătorii de astfel de băuturi, diferența decisivă devine aroma. În timp ce șampania are o aromă distinctă, vinurile spumante tind să fie fructate, cu note de pere, măr și pepene galben. De asemenea, variază și consistența bulelor de dioxid de carbon, întrucât în șampanie sunt foarte fine, iar în vinul spumant mai pronunțate.
- Preț
Să nu neglijăm și prețul. Procesul de pregătire a șampaniei este mult mai complicat, respectiv și prețul este mai mare. Astfel, în timp ce șampania de înaltă calitate poate ajunge să coste mii de euro, vinul spumant este o băutură mult mai ieftină, pentru că producerea acestuia implică mai puțin timp și resurse.
- Metoda de obținere
Spre deosebire de șampanie, vinurile spumante pot fi pregătite în mai multe moduri, fiecare dintre acestea influențând aroma finală a soiului. De exemplu:
- Metoda tradițională sau metoda Champenoise
Această metodă presupune că fermentarea secundară are loc după ce vinul a fost îmbuteliat și este singura metodă permisă de obținere a șampaniei.
- Metoda convențională sau metoda Cuve
Vinul este fermentat în rezervoare de inox sau oțel sau depozitare, după care se adaugă drojdia și zahărul. Metoda Cuve este industrializată, nu tradițională. Tehnica de extracție este mai rapidă, ideală pentru acoperirea consumurilor mari de vin, iar băuturile astfel produse au bule mai mari.
- Metoda de transfer
Această metodă de obținere își are originea în Australia și Statele Unite, și constă în faptul că creează bule de dioxid de carbon direct în sticlă. Astfel, vinul spumant se transferă în vase mari, apoi se filtrează sedimentul și acesta este îmbuteliat din nou.
La Vin Cu Dor poți găsi o gamă variată de vinuri spumante pentru cele mai memorabile momente din viață! Ești așteptat cu drag în wineshop sau îi poți contacta direct la 0755 921 056!
„Vin la tine - vin cu dor!”